Oud versus nieuw

Het schrijven van de blog, dat ik sinds kort schrijf loopt niet helemaal synchroon met de vorderingen van het bouwen van het tuinhuis. In de eerste blog heb ik mijn doel, visie en uitwerking al uit de doeken gedaan. Nu wil ik nog even enkele stapjes terug doen om te laten zien wat de oude situatie was en welke uitdagingen we tegen kwamen bij het ontwerp en voorbereidende werkzaamheden. Het zijn de eerste stukjes bij het maken van de puzzel.

In de beginsituatie stonden er twee garage boxen achter in de tuin. De staat van de twee gebouwen hield niet over. Toen we het huis kochten hadden we al het idee om er een leuke verblijfsruimte van te maken. De vorm hadden we op dat moment nog niet goed op ons netvlies.

garage oude situatie

Na een paar jaar met veel plezier in ons huisje te hebben geleefd (en me helemaal te hebben uitgeleefd op de voortuin) begon de ruimte achter in de tuin in mijn hoofd al een vaste gestalte te krijgen. Ben toen al gelijk begonnen met het schetsen van diverse mogelijkheden. Ik ben doelbewust ongeremd aan het schetsen geweest. Vergunningstechnische aspecten komen ook pas naar boven op het moment dat je er overheen gaat :-).

Zo gezegd zo gedaan. Februari 2010, voor het eerst met de schetsen naar de gemeente. Na een prettig gesprek en leuke complimenten over het creatieve gebruik van de ruimte en de uitstraling van het gebouw ben ik met een lijst met punten waar ik rekening mee dien te houden naar huis gegaan. Belangrijke opmerkingen die ik vanuit de gemeente aangereikt heb gekregen waren o.a. de maximale hoogte en de te bouwen oppervlakte van het bouwwerk.

beukenpad 5 eerste schets 1 1 beukenpad 5 eerste schets 1 4 beukenpad 5 eerste schets 1 3

De regelgevingen waarmee de schetsen strijdig waren met de richtlijnen hebben voornamelijk te maken met de totale hoogte van het bouwwerk en de totale oppervlakte van het bouwwerk.  Dit laatste punt viel me wel tegen.  De twee garages hadden een oppervlakte van 70 m2. Indien ik de garages zou opknappen kon ik de vierkante meters blijven gebruiken. Zodra ik het aanzicht van het bestaande bouwwerk aantast mocht ik nog maar 50 m2 aan bebouwd oppervlakte toepassen. Dit vond ik wel zonde van de verloren oppervlakte……….  De uitdaging is begonnen.

 

Geef een reactie