Ontwerp in uitvoering

Maandag is het zover! Na drie jaar voorbereiding gaat maandag de schop in de grond en beginnen we met de bouw van ons tuinhuis / presentatieruimte in onze tuin. We hebben er zin in!

Het zelfontworpen gebouw heb ik zelf uitgewerkt in een bouwtechnisch en ontwerptechnisch plan. Via deze blog wil ik graag uit de doeken doen hoe dit plan is ontstaan. Het is gelijk een mooie opstart van de nieuwe site die ik hiermee  wereldkundig wil maken.

Toen wij (nu bijna 6 jaar geleden) het huis kochten stonden er twee oude en vervallen garageboxen  achter in de tuin.  Samen met mijn vrouw wisten we toen al wat de potentie van deze ‘vervallen’ bouwwerken konden zijn.  Vanwege de crisis  zijn we eerst voorzichtig geweest om een zulke investering direct aan te gaan.  Na enkele jaren toch geld apart te kunnen zetten begon het toch te kriebelen en ben ik begonnen met de eerste idee schetsen op papier te zetten. Ook door de maatregelen van de overheid ivm de 6% regeling, werd ik hier in gestimuleerd.beukenpad DEF 06-01-2014 film2 11

Een belangrijke doelstelling voor ons was om het tuinhuis annex presentatieruimte energieneutraal, en met duurzame middelen te bouwen. Bij de voorbereiding van de bouw en het kopen van materialen werd deze doelstelling steeds belangrijker en werd daarmee de voorbereiding ook steeds leuker.

Een ander doel is om optimaal en veelzijdig gebruik te maken van deze bijzondere ruimte die ik tot mijn beschikking krijg.

Het energie neutraal bouwen begon al bij het slopen. Oude dakpannen, spanten en balken konden we al mooi gebruiken. Ook bestond een groot gedeelte van de oude garage uit mooie oude gebakken stenen. Uiteindelijk hebben we bijna niets weg hoeven gooien. Veel van de materialen, zoals oude glas en lood en stalramen en deuren, garagedeuren, schakelmateriaal, oud ijzer hebben we zelfs mooi via marktplaats kunnen verkopen. Hier is / wordt dus al weer veel hergebruikt.

Andersom werkte het ook goed: extra pannen, dakvensters, een keukenblok, mooie vloertegels, tuindeuren, ramen en kozijnen;  alles hebben we van marktplaats kunnen halen en daar zijn we maanden mee bezig geweest.

Nu gaat het dan echt gebeuren: met de herbruikte materialen moet ik alles boetseren tot een geheel. Een grote maar leuke uitdaging. Op papier klopt het helemaal, de aankomende twee maanden gaan we kijken of het ontwerp in de praktijk ook net goed tot zijn recht komt.

Voor de inrichting van het tuinhuis moeten we nog even door sparen en verder zoeken. Daar zal ik een andere keer meer over vertellen.

 

 

 

 

Geef een reactie